wybarwianie jabłek

Świadomość konsumentów odnośnie jakości kupowanych produktów ciągle rośnie. Szczególnie dotyczy to zakupu owoców i warzyw, których wybór podejmowany jest często na podstawie oceny wizualnej. Jednym z elementów postrzeganych jako świadczące o wysokiej jakości jabłek jest ich wybarwienie. Często to właśnie kolor skórki decyduje jakie jabłka wybierzemy.

Sam proces wybarwiania owoców jest złożony, a na jego efektywność wpływa wiele czynników. Zabarwienie skórki jabłek zależy m.in. od genetyki, czynników środowiskowych, w tym stresowych, odżywienia roślin. Na wybarwienie można również wpłynąć, stosując stymulatory wzrostu i rozwoju roślin. Jak uzyskać odpowiednie wybarwienie jabłek, a dzięki temu wysoką ich wartość handlową?

Wybarwienie skórki jabłek

W skórce jabłka znajdują się barwniki, których stężenie w trakcie sezonu ulega zmianie. Są to:

  • chlorofile (zielony barwnik),
  • karotenoidy (żółte, pomarańczowe lub czerwone barwniki),
  • antocyjany (czerwone, niebieskie lub fioletowe barwniki).

prawidłowe wybarwienie jabłekW fazie dojrzewania jabłek chlorofil ulega degradacji, a ilość karotenoidów zwiększa się. W tym samym czasie zawartość antocyjanów może wzrosnąć nawet 5-krotnie. Zaczerwienienie skórki zależy od proporcji komórek zawierających antocyjany w stosunku do tych zawierających pozostałe barwniki.

Prawidłowe wybarwianie jabłek

Proces wytwarzania barwników antocyjanowych zachodzi z udziałem światła. Brak jego dostępności np. zakrycie jabłek przez liście powoduje słabe wybarwienie owoców, mimo uzyskania dojrzałości zbiorczej. Istotną rolę w uzyskania prawidłowego rumieńca odgrywa również temperatura powietrza. Dobremu wybarwieniu sprzyjają niskie temperatury w nocy. Dodatkowy wpływ mają też duże różnice temperatur między dniem a nocą. W nocy proces fotosyntezy zanika, a niskie temperatury znacznie spowalniają oddychanie. Dzięki temu w tkance owocu gromadzą się cukry. Ich obecność w jabłkach jest kluczowa dla prawidłowego wybarwienia skórki.

Poprawa jakości jabłek

Stosowanie preparatów o właściwościach stymulujących rozwój owoców, poprawia ich jakość. Wśród dostępnych na rynku biostymulatorów bardzo dobre wyniki uzyskuje Kinactiv Fruit. Jest on oparty o L-aminokwasy, uzyskiwane na drodze hydrolizy enzymatycznej białek roślinnych. Dodatkowo preparat wzbogacony jest o ważne makro- i mikroelementy. Odgrywają one istotną rolę w równym wybarwianiu jabłek.

W sadach jabłoniowych liczba zalecanych zabiegów wynosi 3, z czego 2 zabiegi należy wykonać w okresie wzrostu zawiązków owoców. Ostatni z zabiegów należy wykonać na początku okresu wybarwiania jabłek. Pomiędzy zabiegami powinien zostać zachowany 10-15-dniowy odstęp. Kinactiv Fruit może być stosowany w formie oprysku lub wraz z nawadnianiem. Warto pamiętać, aby nie łączyć go z innymi preparatami zawierającymi wapń.

Kinactiv Fruit w doświadczeniach

Kompleksowe zabiegi z użyciem Kinactiv Fruit zapewnią wyrównane wybarwienie jabłek. Tym samym wpływają na wzrost ich jakości.

Przeprowadzone badania odmiany Ligolina wykazały wzrost pokrycia owoców rumieńcem o 4,8% i 10% w porównaniu do kontroli. Uzyskane wyniki wskazują, że Kinactiv Fruit charakteryzował się wyższą skutecznością w zakresie wybarwiania owoców w stosunku do innych preparatów dostępnych na rynku. Stosowanie preparatu Kinactiv Fruit spowodowało przyrost plonu o 13% w porównaniu do kontroli oraz preparatów konkurencyjnych.

Równie ważną cechą dla jabłek jest ich trwałość przechowalnicza. Pomiar jędrności owoców tej samej odmiany pokazał, że stosowanie biostymulatora Kinactiv Fruit spowodowało wzrost jędrności owoców o 13% w zestawieniu z innymi produktami konkurencyjnymi. Preparat Kinactiv Fruit zapewnił doskonałą jakość owoców przez 4 miesiące przechowywania w chłodni.

Jak działa Kinactiv Fruit?

Analizując wyniki oraz opinie na temat stosowania Kinactiv Fruit można stwierdzić, że preparat ten doskonale eliminuje problem złego wybarwiania jabłek. Kinactiv Fruit wpływa na zwiększenie cukrów oraz stymulację wzrostu owoców. Jednocześnie ogranicza udział małych owoców w końcowym plonie. Dzięki stosowaniu preparatu można wyprodukować jabłka wysokiej jakości, a tym samym zwiększyć zyski ze sprzedaży.

O Seipro

Seipro to linia biostymulatorów firmy SUMI AGRO POLAND, producenta środków ochrony roślin.

Kontakt

ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa
22 637 32 37
biuro@sumiagro.pl