Bakteria Gluconacetobacter diazotrophicus jest pożytecznym, symbiotycznym organizmem, który ma zdolność asymilacji azotu z atmosfery. Następnie przekształca go i dostarcza...
Bakteria Gluconacetobacter diazotrophicus jest pożytecznym, symbiotycznym organizmem, który ma zdolność asymilacji azotu z atmosfery. Następnie przekształca go i dostarcza...
Producenci pszenicy ozimej mogą się sami przekonać, począwszy od tego sezonu, o wyjątkowych właściwości bakterii Gluconacetobacter diazotrophicus (Gd). Ten...
Obserwowane od kilku lat anomalie pogodowe przyczyniają się do strat w plonach roślin uprawnych. Rolnik na czynnik pogodowy nie...
Wyzwania stojące przed współczesnym rolnictwem wymagają nowoczesnych i efektywnych rozwiązań. Jednym z takich rozwiązań, które przyciąga uwagę ze względu...
W obliczu wyzwań związanych ze zrównoważonym rolnictwem i optymalizacją produkcji polscy rolnicy zyskują nowego sojusznika. Encera, produkt wykorzystujący potencjał...
mgr inż. Marta Jurga, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Terminowy siew rzepaku ozimego to kluczowy element przyczyniający się...
mgr inż. Marta Jurga, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rzepak ozimy to istotna gospodarczo roślina. Stanowi ważny element...
Świadomość konsumentów odnośnie jakości kupowanych produktów ciągle rośnie. Szczególnie dotyczy to zakupu owoców i warzyw, których wybór podejmowany jest...
mgr inż. Marta Jurga, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Zabiegi herbicydowe w kukurydzy są jednym z najważniejszych elementów...
Susza fizjologiczna jest jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla produkcji roślinnej na całym świecie. Jest niemal pewne, że jej nasilenie...
mgr inż. Marta Jurga, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Chwasty to roślinność silnie konkurująca o składniki niezbędne...
mgr inż. Marta Jurga, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Wystąpienie niekorzystnych czynników w czasie wegetacji może pokrzyżować...
Wiosenne spadki temperatur w sadach jabłoniowych mogą wyrządzić wiele szkód. Uszkodzenia mrozowe powodowane przez późnowiosenne przymrozki najczęściej przyczyniają się...
W każdej roślinie zachodzi równolegle wiele procesów fizjologicznych i biochemicznych, a ich przebieg regulują różnorodne czynniki wewnętrzne i zewnętrzne....