mgr inż. Marta Jurga, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Na rynku dostępne są preparaty oparte na różnych substancjach mających właściwości stymulujące wzrost roślin. Do najważniejszych należą algi morskie oraz aminokwasy. Warto poznać te rodzaje biostymulatorów.
Algi morskie
Algi morskie są źródłem cennych składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Żyją w środowisku narażonym na częste występowanie niekorzystnych warunków. Zawierają laminarynę, czyli polisacharyd pełniący funkcję materiału zapasowego oraz stymulacji odporności. Dodatkowo obecny w nich alginian jest składnikiem ścian komórkowych i zapobiega utracie wody. Do produkcji biostymulatorów najczęściej wykorzystywane są gatunki Ascophyllum nodosum, Ecklonia maxima, Fucus vecisulosus oraz Laminaria titicaca.
W ekstraktach algowych znajdują się fitohormony: auksyny, gibereliny oraz cytokininy. Odpowiedzialne są za wzrost roślin, aktywność enzymów oraz podział komórek. Wpływają również na tworzenie się pąków liściowych i kwiatowych, żywotność pyłku, co warunkuje ilość i jakość zawiązanych owoców oraz nasion. Stosowane mogą być zarówno dolistnie, jak i doglebowo.
Aminokwasy
W ostatnich latach rynek podbiły biostymulatory oparte na aminokwasach. Są coraz chętniej wybierane przez producentów, którzy są świadomi ich pozytywnego wpływu na wzrost, plonowanie i kondycję roślin w warunkach stresowych. Wśród tego rodzaju biostymulatorów szczególnie polecane są preparaty oparte na aminokwasach pochodzenia roślinnego, ponieważ dodatkowo zawierają hormony roślinne, enzymy, cukry, które są dostępne tylko w komórkach roślinnych. Dlatego pobranie aminokwasów pochodzenia roślinnego jest skuteczniejsze i efektywniejsze od tych pochodzenia zwierzęcego.
Dlaczego aminokwasy są tak ważne dla roślin?
Aminokwasy są podstawową jednostką budującą białka. Wchodzą w skład hormonów oraz enzymów, które regulują procesy zachodzące w roślinach, w tym intensyfikacja fotosyntezy, czy zwiększenie ilości chlorofilu. Pełnią również funkcje budulcowe np. tworzenie tkanek roślinnych. Dodatkowo uczestniczą w indukowaniu odporności na czynniki stresowe biotyczne i abiotyczne. Mimo, że rośliny mają zdolność syntetyzowania aminokwasów to dostarczenie ich pozwala na zaoszczędzenie czasu oraz zmniejszenie nakładów energii, dzięki czemu umożliwimy roślinom szybką reakcję w razie wystąpienia stresu. Najlepiej dostarczyć je dolistnie.